Stooktips

Stooktips.

Op deze pagina vind u enkele handige stooktips, dit om risico’s van schoorsteenbrand en rookontwikkeling tegen te gaan.

•Laat altijd wat as achter in de haard. De kachel is dan beter aan te maken.
•Gebruik goed droog hout als brandstof. Hout is droog als het tussen de 12% en 20% vocht bevat.
•Stook geen behandeld hout.
•Stook geen Spaanplaat, Multiplex, oud papier.
•In een allesbrander mag hout, kolen en briketten. Geen rieten mandjes en mandarijnenkistjes!
•Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Bij het stoken komen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast verbruikt een openhaard zuurstof. Voldoende ventilatie is dus is belangrijk. Zet bijvoorbeeld tijdens het stoken ( vooral in het begin ) een raam op een kier.
•Wanneer u de kachel teveel knijpt ( lucht toevoer dicht ) vervuilt het rookkanaal een stuk sneller.
•Hoe harder/voller u de kachel laat branden, des te schoner blijft het kanaal. Dit komt door de volledige verbranding van het hout.
•Stook niet bij windstil of mistig weer. Bij een gebrek aan wind of bij mist blijven rookgassen om het huis hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid.
•Controleer regelmatig het vuur en de rook uit uw schoorsteen. De vlam in uw haard of houtkachel dient heldergeel te zijn en niet te flakkeren. Een oranje, onregelmatige vlam duidt op een niet volledige verbranding. Om uw rook de controleren dient u even tijdens het stoken naar buiten te lopen. Is de rook kleurloos dan is de verbranding goed. Ziet u witte, grijze, zwarte of blauwe rook dan schort er is aan uw verbranding.
•Doof of blus uw vuur niet met water maar gebruik zand of zout. Blust u namelijk met water dan ontstaat er veel rookontwikkeling en dat is schadelijk voor u en de mensen en dieren in uw omgeving.

Laat ten minste een maal per jaar uw schoorsteen professioneel goed reinigen. Dit is voor uw eigen veiligheid! Ook werkt de kachel beter met een schoon kanaal. Klik hier voor het maken van een afspraak.

 

Deze methode kan het stookproces aanzienlijk vereenvoudigen.

“Top-down” aansteken:
1. Plaats 2-4 blokken hout (Ø circa 6-9 cm) met enige ruimte ertussen op de bodem van de verbrandingskamer (en afhankelijk van de grootte van de verbrandingskamer).
2. Plaats 15-20 stukken dun hout kruiselings tot de gaten voor de tertiaire luchttoevoer.
3. Plaats 2-4 aanmaakblokjes onder de bovenste laag aanmaakhout en steek ze aan.
4. Zet de primaire en secundaire luchtstroomregelaars op maximum gedurende de volledige aansteekfase. Pas de luchttoevoer hierna aan overeenkomstig de handleiding.
5. Als het vuur smeult, doet u nieuw hout in de kachel en past u de ventilatiekleppen aan overeenkomstig de handleiding van de kachel.

“Top-down” aansteken is een milieuvriendelijkere manier om het vuur aan te maken en zorgt ervoor dat het glas zo schoon mogelijk blijft.
Wanneer het vuur te groot is, kan er onnodige thermische stress in uw schoorsteen en de kachel ontstaan. Stook met beleid. Voorkom bovendien dat het vuur smeult, omdat dit enorm veel gassen produceert. U krijgt het beste resultaat wanneer het vuur rustig brandt en de rook uit uw schoorsteen nauwelijks te zien is.